Terugkeer naar werk na zwangerschapsvergiftiging en HELLP-syndroom? Dit is het nieuwe advies.
Nieuwe NAVB richtlijn per 25 maart 2025
Zwangerschapsvergiftiging, pre-eclampsie (PE) of het HELLP-syndroom zijn ernstige aandoeningen die invloed hebben op de inzetbaarheid van je werknemer. Daarom is de richtlijn ‘Zwangerschap, postpartumperiode en werk’ aangepast. Wat zijn de nieuwste aanbevelingen voor werknemers die zwangerschapsvergiftiging of HELLP-syndroom hebben gehad? En wat betekent dat in de praktijk als je werknemer na het verlof terugkeert naar het werk?

Herstel
Het herstel na pre-eclampsie of HELLP-syndroom duurt vaak een stuk langer dan bij vrouwen die een normale zwangerschap en bevalling hebben gehad. Een groot deel (70-75%) van de vrouwen met pre-eclampsie of HELLP-syndroom is na het bevallingsverlof nog niet voldoende hersteld om weer (volledig) aan het werk te gaan.
Je werknemer kan nog lang last hebben van:
Minder goede conditie (erg vermoeid),
Prikkelovergevoeligheid en moeite met concentreren,
Psychische problemen, zoals moeite met binden met de baby, bijvoorbeeld omdat de baby (lang) in de couveuse heeft gelegen. Ook kan er sprake zijn van een ‘post-traumatisch stressstoornis (PTSS).
Nieuwste aanbevelingen uit de NVAB-richtlijn
Dit zijn de adviezen van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde bij (aanhoudende) klachten na een zwangerschap met PE of het HELLP-syndroom:
Als je werknemer net begint met werken beperk dan: • het aantal werkuren, • een hoge fysieke belasting, • hoge werkdruk en • onregelmatige werktijden.
Bouw het aantal werkuren in een paar maanden op.
Evalueer regelmatig.
Soms is extra begeleiding nodig. Denk aan fysiotherapie bij het opbouwen van de conditie. Of ergotherapie bij concentratieproblemen of mentale vermoeidheid. Ook kan de bedrijfsarts je werknemer verwijzen naar een psycholoog.
Soms is een combinatie van behandelingen nodig. De bedrijfsarts overlegt dan met je werknemer over een multidisciplinair traject waarin alle zorgverleners samenwerken. ‘Terugkeer naar werk’ kan hier ook onderdeel van zijn.
Wat kun je als leidinggevende doen?
Een veilige en gezonde werkomgeving voor (zwangere) medewerkers draagt bij aan duurzame inzetbaarheid en voorkomt uitval. Daarom gelden de volgende tips:
Stem het beleid af op de nieuwe richtlijn.
Bespreek vroegtijdig met je werknemer wat de mogelijkheden zijn wat betreft aanpassingen in werk.
Stimuleer werknemers om tijdig contact op te nemen met de bedrijfsarts.
Pro Parents helpt en ondersteunt je hierbij. Ons platform zorgt ervoor dat je altijd up-to-date bent en blijft op het gebied van wet- en regelgeving, inclusief de nieuwste NVAB-richtlijnen, zodat je automatisch voldoet aan je informatie- en zorgplicht. Ben je benieuwd hoe we dat doen? Plan een strategiegesprek of boek een demo.