Duurzame inzetbaarheid van werkende ouders
Hoe pak je dat aan?
Levensfasegericht personeelsbeleid maakt hét verschil, mits effectief toegepast. Maar waar begin je? En hoe pak je het slim aan? In deze blog en bijbehorende masterclass delen Joyce Knappe en Roseriet Beijers hun inzichten, concrete stappen en praktische oplossingen.

De uitdagingen van werkende ouders
Op kruispunten in het leven neemt de psychosociale arbeidsbelasting vaak toe. Voor jonge ouders is dat zeker het geval: zij bevinden zich in het spitsuur van hun professionele en privéleven. Uit cijfers blijkt dat 1 op de 8 werkende ouders met een kind tot 4 jaar regelmatig problemen ervaart. Dit geldt voor zowel moeders als vaders. De klachten lopen uiteen van rolconflicten en een laag zelfbeeld tot oververmoeidheid, stress, angstklachten en zelfs depressieve gevoelens.
Deze klachten kunnen vervolgens leiden tot productieverlies, verzuim en verloop. Vooral na de geboorte van het eerste kind blijkt het risico op uitval en verzuim het grootst. Voor organisaties is dit dan ook een strategisch vraagstuk. Productieverlies en verzuim zijn kostbaar. Ongewenst verloop nog meer.
Hoe levensfasegericht beleid werkt
Effectief ingericht levensfasegericht personeelsbeleid helpt om risico’s te verminderen, inzetbaarheid te vergroten en medewerkers aan je organisatie te binden. Dat vraagt om meer dan een zwangerschapskaart of flexibele werktijden. Het vraagt om een gerichte strategie. Hoe versterk je als organisatie de duurzame inzetbaarheid van werkende ouders? Waar begin je? En hoe doe je dat effectief?
Stap 1: Waar staat jouw organisatie? En waar wil je naartoe?
Het Workplace Maturity Model helpt je in kaart te brengen waar je organisatie staat op het gebied van ouderschap op de werkvloer: van ad hoc oplossingen en losse initiatieven tot een strategische aanpak waarin duurzame inzetbaarheid centraal staat. Tijdens de masterclass laat Joyce Knappe zien hoe je met dit model bepaalt waar jouw organisatie staat én wat de volgende stappen zijn om effectief levensfasegericht beleid in te richten.
Stap 2: Breng de basis op orde. Voldoe aan je zorg- en informatieplicht.
De eerste fase binnen het Workplace Maturity Model is voldoen aan wet- en regelgeving. Werkgevers hebben namelijk de wettelijke plicht om een veilige werkplek te bieden, ook aan zwangere medewerkers. Echter gelden voor zwangere medewerkers aangescherpte richtlijnen, opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Uit de poll in de masterclass blijkt dat veel organisaties inschatten deze basis op orde te hebben, maar de cijfers uit wetenschappelijk onderzoek laten een ander verhaal zien.
Uit onderzoek van dr. Monique van Beukering, bedrijfsarts en domein expert bij Pro Parents, blijkt dat 50% van de zwangere werknemers werkt in onveilige omstandigheden die niet voldoen aan deze richtlijn. Daarnaast blijkt dat slechts 15% van de werkgevers voldoet aan hun informatie- en zorgplicht. Zij voeren geen gesprek met de zwangere werknemer over de mogelijke risico’s binnen het werk en eventuele werkaanpassingen.
Stap 3: Ontzorg leidinggevenden. Zorg voor een goede informatievoorziening
Waarom is het voor veel leidinggevenden lastig om aan de informatie- en zorgplicht te voldoen? Dr. Roseriet Beijers legt het uit in de masterclass. Maar één ding is zeker: veel leidinggevenden zijn structureel overbelast. Naast beleid en bewustwording is er daarom ook behoefte aan praktische ondersteuning. Het Pro Parents-platform helpt leidinggevenden en HR-professionals om risico’s te signaleren, het gesprek aan te gaan én passende ondersteuning te regelen.
Klaar om aan de slag te gaan?
Bekijk de masterclass en krijg in 30 minuten inzicht in:
De risico’s én kansen rond ouderschap op de werkvloer
Waarom levensfasegericht beleid loont
En hoe je stap voor stap verandering aanbrengt in je organisatie
“Goed werkgeverschap begint bij de basis op orde. Slechts 15% van de werkgevers voldoet aan hun wettelijke informatie- en zorgplicht.” – Joyce Knappe
Bekijk hier de masterclass:
Of neem meteen contact op met Pro Parents en plan een strategiegesprek of demo.