Zo maak je het verschil voor de vaders op jouw werkvloer
Zes tips voor jou als leidinggevende
De rol van vaders is veranderd: zij nemen steeds meer zorgtaken op zich en zoeken balans tussen werk en gezin. Die verschuiving vraagt iets van jou als leidinggevende. Deze zes tips helpen je om vaders duurzaam inzetbaar te houden.

De uitdagingen van vaders
Uit een meta-analyse van Watkins en collega’s, waarin 37 onderzoeken zijn opgenomen, blijkt dat veel vaders de overgang naar het vaderschap als zwaar ervaren. Ze beschrijven het vaderschap als een constante bron van stress. Dit komt onder andere doordat de relatie met hun partner verandert, maar ook doordat de balans tussen werk en privé ineens een stuk ingewikkelder wordt. Vaders voelen zich vaak de 'vergeten ouder' en hebben – net als moeders – behoefte aan erkenning en begeleiding op het werk. Dat voorkomt mentale klachten zoals depressie en burn-out.
Een vadervriendelijke organisatiecultuur helpt
Vaders maken pas gebruik van werk-familiebeleid als er binnen de organisatie een cultuur heerst waarin dat sociaal geaccepteerd is. Ze willen collega’s niet onnodig belasten als ze bijvoorbeeld verlof opnemen. In een werkomgeving waarin werknemers worden aangemoedigd om 'sterk' te blijven en problemen zelf op te lossen, voelen vaders zich minder vrij om stress of onzekerheden bespreekbaar te maken. Een ondersteunende organisatiecultuur draagt juist bij aan de mentale gezondheid van vaders.
Zes tips om vaders duurzaam inzetbaar te houden
Maak vaderschap bespreekbaar. Neem vaders serieus in hun rol en gevoelens. Stimuleer open gesprekken over de combinatie werk en gezin. Geef vaders ruimte om hun zorgen ook met collega’s te delen.
Focus op competenties. Benoem hoe vaderschap bijdraagt aan de ontwikkeling van waardevolle competenties, zoals conflictoplossing, multitasken en efficiënt werken.
Bied toegang tot informatie en ondersteuning die ook op vaders gericht is. Denk aan duidelijke communicatie over verlofregelingen of hulp bij de combinatie ouderschap en werk. Zorg ook voor goede vervanging tijdens verlof.
Faciliteer regelmogelijkheden. Zoals flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken.
Zorg voor rolmodellen. Vaders vinden het steunend en motiverend om collega’s of leidinggevenden te zien die werk en gezin openlijk combineren. Bijvoorbeeld: “Ik ga vanmiddag eerder naar huis, want mijn vrouw heeft een afspraak bij de verloskundige waar ik graag bij wil zijn.”
Verwijs, indien nodig, naar de bedrijfsarts.
De ROI van een gezonde werkvloer voor vaders
Een gezonde werkvloer voor vaders is ook winst voor werkgevers:
Steun op het werk vergroot de betrokkenheid en motivatie van vaders.
Vaders die werk en privé goed kunnen combineren, presteren beter.
Flexibiliteit en gerichte ondersteuning verlagen stress en voorkomen burn-out en uitval.
Een gezinsvriendelijke cultuur versterkt je werkgeversmerk en maakt je aantrekkelijker voor talent.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wil je de bronnen bij dit artikel ontvangen? Stuur dan een mail naar info@proparents.nl.